Διαβάστε το άρθρο του μέλους μας Δημήτρη Κιτσικόπουλου για τις Ενεργειακές Κοινότητες και την ευέλικτη κατανάλωση στο ienergeia.

⚡️Η ευέλικτη κατανάλωση είναι μία ανάγκη που προκύπτει στην κατάναλωση ενέργειας από ΑΠΕ, όπως προέκυψε κάποτε το “νυχτερινό ρεύμα” για τα ορυκτά καύσιμα.

▪️ “Σε αντίθεση με τις θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, η ευέλικτη ρύθμιση μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) δεν είναι εφικτή καθώς βασίζονται σε εξωτερικούς παράγοντες (κυρίως ήλιο και άνεμο). Η αναζήτηση λοιπόν ευελιξίας περνάει σταδιακά στη πλευρά της ζήτησης.”

▪️ “Παράδειγμα αποτελεί η χρονική μετάθεση της κατανάλωσης σε ώρες που οι ΑΠΕ κυριαρχούν στο ενεργειακό μείγμα. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό μέσω της έξυπνης διαχείρισης συσκευών (πλυντηρίων, αντλιών θερμότητας, κλιματιστικών κλπ), της συμπεριφορικής αλλαγής και της εξοικονόμησης ενέργειας. Όταν αυτά γίνονται συλλογικά μέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων το διαχειριστικό κόστος μειώνεται και τα οφέλη πολλαπλασιάζονται”
▪️ “Μέσα στις Ενεργειακές Κοινότητες τα μέλη αναπτύσσουν σχέσεις που ξεπερνούν αυτές του πελάτη-παρόχου υπηρεσιών μιας και η Ενεργειακή Κοινότητα ανήκει στα ίδια τα μέλη και υπάρχει για να ικανοποιεί τις ανάγκες τους.”
▪️ “Οι Ενεργειακές Κοινότητες […] μπορούν να συμβάλλουν ώστε να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα: Να προσαρμόσουμε τη ζήτηση στην παραγωγή καθαρής ενέργειας αντί να προσαρμόζεται η παραγωγή στη ζήτηση με τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Και μάλιστα το βήμα αυτό να γίνει με δημοκρατικό και δίκαιο τρόπο χωρίς να μείνει κανένας και καμία πίσω.”

Σας προτείνουμε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ!